De werking van etherische oliën

aromatherapie

De werking van etherische oliën


Etherische olie is de aromatische of geurende olie die gewonnen wordt uit planten.

Dit gebeurt volgens een welbepaald procédé om de essentie of de levenskracht van de plant te bevatten die er van nature in aanwezig is. Het is ook daarom dat etherische olie   ook wel eens essentiële olie wordt genoemd.

Elke plant heeft zijn uniek aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook zijn eigen toepassing. Op deze pagina vind u een uiteenzetting van vele etherische oliën.
Het gebruik van deze oliën wordt in de gezondheidszorg aromatherapie genoemd.

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, verdund in een basisolie, in bad of je kan ze ook in geurbrander of aromalamp gebruiken, zodat je   huiskamer, slaapkamer ... heerlijk ruikt. Het is zéér nuttig een aromastream te gebruiken als aromatherapie therapeutisch wil toepassen. Omdat dit toestel een veilige en juiste verdamping geeft.

Natuurzuivere aromatische oliën verdampen reinigt de atmosfeer van negatieve energieën, bacteriën ( bvb als er iemand is geweest die verkouden is) en heeft altijd een positieve invloed op mens en dier.

De kwaliteit van etherische oliën is zéér belangrijk. Daarom kan u hier enkel biologische en 100% natuurzuivere eterische oliën kopen.
U hebt dan ook de keuze uit ladrôme, Pranarom & Volatile oliën.


 
Contra-indicatie: etherische oliën niet gebruiken tijdens zwangerschap (enkel in overleg met een arts), etherische oliën kunnen huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. 
De oliën altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. 
Buiten bereik van kinderen bewaren.

Disclaimer: De informatie over de werking van deze oliën is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Valérie's Aroma-atelier doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze pagina mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


      
Wil je produkten kopen ? Kies hier in de shop.Gebruik:


Op het lichaam:
 meng de etherische olie met een basisolie en breng dit aan op plaats van de klacht.  


Emoties & psyche behandelen:
verdamp de olie of combinatie van oliën in een geurverdamper.


Spiritueel - Energetisch:
neem 30 ml basis olie, doe daar 1 druppel van elke etherische olie in.  
olie

AmyrisAmyris Balsamifera


Op het lichaam:
Amyris is een zachte houtolie uit Haiti. De geur van deze olie doet denken aan sandelhout: mild, houtig en zoet.
Amyris olie heeft ontstekingsremmende, jeukstillende en anti-allergische eigenschappen.  Deze olie kan gebruikt worden voor het behandelen van stijve spieren, spanningen, herstel na ziekte, depressieve angsttoestanden, huidirritaties, droge handen- en voeten, kloven, vermoeidheid, huidaandoeningen, onzuivere huid, pukkeltjes, (jeugd)puistjes, rimpels, striae of zwangerschapsstriemen, ontstekingen en zweertjes. Door zijn huidregenererende eigenschappen is Amyris olie een uitstekende toevoeging aan zelfgemaakte huidverzorgende mengsels.  


Emoties & psyche behandelen:
 Amyris olie heeft mentaal en psychisch een zeer sterk harmoniserende werking en herstelt het emotionele evenwicht. De olie verdrijft negatieve gedachten en maakt psychische blokkades en depressies los. Schenkt innerlijke rust en tevredenheid. De olie steunt onze eigenwaarde, geeft innerlijke kracht.  
Spiritueel - Energetisch:  Amyris heeft een positieve werking op de chakra`s en is een goede ondersteuning bij het mediteren.  olie

BasilicumOcimum Basilicum


Op het lichaam:
Helpt goed tegen insectensteken, jicht, spierpijn, reuma, bronchitis, oorpijn, sinusitis, hoesten, aften, buikpijn, wratten, vette huid, niet goed doorzettende menstruatie, reukzin verlies, migraine, nervositeit, prikkelbaarheid, slapeloosheid, stress en vermoeidheid, verminderde eetlust, suikerziekte, duizeligheid, blaas- en nierklachten, krampen.

Emoties & psyche behandelen:
 De olie ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op angst en stress. Hij geeft rust aan uitgeputte, zwakke en hysterische personen.  Basilicum brengt vrede en verdrijft negatieve gedachten.  Helpt om meer vertrouwen te ontwikkelen bij wantrouwen.
  • Spiritueel - Energetisch: is een goede olie bij een blokkade in de zonnevlecht.  Helpt zeer goed om emoties "te verteren".  bergamot olie

BergamotCitrus Aurantium var. Bergamia


Op het lichaam: Helpt goed tegen blaasontsteking, stimuleert de eetlust en werkt goed bij koortsuitslag.

Emoties & psyche behandelen: Helpt bij angsten, depressie en lusteloosheid. Geeft zelfvertrouwen en helpt ontspannen.  Bergamot is een zeer nuttige olie bij verdriet.

Spiritueel - Energetisch: De groene kleur van de bergamotolie lijkt heeft een grote affiniteit met de hartchakra.  
Het is een bijzonder waardevolle olie als iemand onder groot verdriet gebukt gaat. Bij verdriet en pijn kan de hartchakra zich blokkeren en/of sluiten.  Zo ben je niet meer open en/of ontvankelijk voor het ontvangen en geven van liefde.  Bergamot heeft een troostende, kalmerende en vreugdebrengende kracht en kan er voor zorgen dat deze chakra kan genezen en weer kan openstaan voor vreugde en liefde. Als het hart al open is, kan bergamot iemand helpen vreugde en genezing naar anderen uit te stralen.

Zeer waardevolle olie!  Bij uitwendig gebruik opletten!  Fototoxisch.

bergamot


olie

Citroen - Citrus Limonum

 Op het lichaam: Versterkend voor maag en lever. Nuttig voor het behandelen van een te hoge bloeddruk en spataderen.
Stopt het bloeden bij kleine wondjes.

Emoties & psyche behandelen: Zet aan tot helder denken, brengt humor en verdrijft traagheid en besluiteloosheid.  
Citroen maakt je wakker en geeft je snelle reflexen om de problemen op te lossen.
Citroen heeft ook een verfrissende & zuiverende werking, versterkt en kalmeert bij overspanning & geestelijke uitputting.

Spiritueel - Energetisch:  Helpt om "niet verteerbare" emoties te verteren en brengt inzicht bij onopgeloste problemen.  Is zeer nuttig voor de zonnevlechtchakra.  
Citroen maakt vrolijk en geeft levenslust.


bergamot olie

CederhoutCedrus Atlantica


Op het lichaam: Verlicht jeuk en is goed tegen huiduitslag. Is heel nuttig bij pijnlijk of moeilijk urineren.  
Ceder is een krachtig antiseptisch middel en werkt slijmoplossend bij neusverkoudheid.

Emoties & psyche behandelen: Goed voor dagdromers en mensen die te afwezig zijn. Werkt goed tegen angsten, geeft kracht en harmonie.

Spiritueel - Energetisch: Goede hulp bij meditatie. Men gelooft dat het spirituele leven door ceder wordt versterkt en dat de banden met het goddelijke erdoor worden aangehaald.
Ceder kan helpen om een gevoel van evenwichtigheid en zelfstandigheid te ontwikkelen.
Ceder helpt om "verstopping van de geest" op te lossen.olie

Cisteroos Cistus ladaniferus

Op het lichaam:  Is een zeer goede olie voor de oudere huid met rimpels. Ook helpt cisteroos bij wondheling, droogt puistjes uit, waardoor het tegen acne een sterk middel is.
Nuttig om als zachte massage olie te gebruiken bij lymfedrainage.  zeer aan te raden bij de behandeling van luchtwegklachten, auto-immuunziekten zoals als MS en reuma, ...

Emoties & psyche behandelen: Brengt rust & kalmte.  Werkt aardend.  

Spiritueel - Energetisch: bij gebrek aan gevoelswarmte en als men zich innerlijk "dood" voelt.  Helpt om onverwerkte gevoelens te bevrijden.  
Cisteroos brengt diepe warme om deze "muur van ijs" op te lossen.olie

Cypres Cupressus Sempervirens


Op het lichaam:Goed voor bronchitis, astma en kinkhoest. Werkt heel heilzaam bij zware menstruaties. waardevol voor alle overgangsproblemen. En helpt goed om de geur van zweetvoeten te verdrijven.

Emoties & psyche behandelen: Werkt versterkend en troostend bij verbroken relaties en bij rouw. Brengt kalmte en emotionele rust in tijden van verandering.

Spiritueel - Energetisch: Cypres helpt goed bij grote veranderingen in het leven, bvb verandering van werk of verhuizing, maar bij grote beslissingen op spiritueel vlak.
Cypres is ook werkzaam bij de pijnlijke en/of moeilijke overgangsperioden in het leven, zoals de dood van een geliefd persoon, het einde van een relatie, ...olie

Duizendblad - Achillea millefolium


Op het lichaam: Bijzonder effectief bij huidaandoeningen: ontstoken & gevoelige huid, acne, eczeem, jeuk, hoofdhuidproblemen, littekens, wonden, uitslag, ... Verder kan je duizendblad goed inzetten om volgende klachten te behandelen: spataderen, slagaderverkalking, trombose, reumatische artritis, krampen, aambeien, indigestie, blaasontsteking, infecties aan urinewegen, menstruatie problemen, overgangsklachten, verkoudheid, griep, koorts, hypertensie, slapeloosheid en stress.

Emoties & psyche behandelen: Duizendblad geeft rust en helderheid bij verwarring.  Is zeer nuttig bij nerveuze gebrek aan zelfvertrouwen, depressie en burn-out.

Spiritueel - Energetisch: Duizendblad helpt als men moeilijkheden heeft bij het aanpassingsvermogen in nieuwe situaties.  Goed bij afkeer & angst voor spiritualiteit.  
Duizendblad helpt bij onvermogen om de andere sekse te begrijpen.


bergamot

olie

Grove Den - Pinus SylvestrisOp het lichaam: Goed voor hooikoorts, verkoudheid en ademhalingsproblemen. Verlicht spier– en reumatische pijn. Helpt bij emotionele zwakte en lusteloosheid.

Emoties & psyche behandelen: Helpt tegen depressie, geestelijke zwakte en lusteloosheid. Bezorgt emotionele energie.

Spiritueel - Energetisch: Den is reinigend en stimulerend, bevordert gevoelens van welzijn en maakt energieker. Zowel op het subtiele als op het fysieke niveau.
Den spiritueel toegepast zal de genezing van het fysieke lichaam versnellen. (Dit komt door zijn reinigende werking)
olie

EngelwortelAngelica officinalisOp het lichaam: Ook bijzonder effectief bij huidaandoeningen: verstopte huid & psoriasis.
Verder is deze olie zeer nuttig bij: artritis, jicht, reuma, oedeem, bronchitis, hoesten, verkoudheid, bloedarmoede, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verstopping, aambeien, hartkloppingen en slecht slapen.

Emoties & psyche behandelen: Engelwortel geeft zelfvertrouwen, kracht en zet een mens met beide voeten op de grond. Het is een tonicum voor de zenuwen en verloren energie wordt weer opgebouwd.

Spiritueel - Energetisch: Brengt je in contact met de engelen.  Ook helpt engelwortel om beter afgestemd zijn op het hogere zelf.
Helpt mensen op hun spirituele pad toch geaard te blijven.  

olie

Eucalyptus - EucalyptusOp het lichaam: Bijzonder effectief voor het verlagen van de lichaamstemperatuur bij koorts. Helpt heel goed bij keelinfecties, griep, verkoudheid, sinusitis, ...
Werkt goed tegen spierpijn en zenuwpijn.

Emoties & psyche behandelen: Werkt goed tegen concentratie problemen, brengt evenwicht bij extreme geestelijke uitputting.

Spiritueel - Energetisch: Eucalyptus is zéér nuttig voor de reiniging van plaatsen waar conflicten en ruzies zijn of hebben plaatsgevonden.  
Ook gebruik je best eucalyptus om alle plaatsen te reinigen waar negatieve energiën voelbaar zijn of waar iemand geweest is die een negatieve persoonlijkheid heeft.


olie

Yzerhard - Verbena - Lippia citriodoraOp het lichaam: Helpt zeer goed bij krampen, indigestie, leverklachten, angsten, slapeloosheid, nervositeit, stress en koorts.

Emoties & psyche behandelen:
 Yzerhard verdrijft melancholie en geeft een gevoel van gezelligheid & liefde. Deze olie brengt gevoelens van vriendelijkheid en is verwarmend.
Hij maakt ondernemend op sentimenteel en liefdesvlak.

Spiritueel - Energetisch: Yzerhard verwarmt een koud hart.
olie

Gember - Zingiber Officinale


Op het lichaam: Helpt goed bij artritis, vermoeidheid, spierpijn, reumatische aandoeningen, verstuikingen, verrekkingen, slechte bloedsomloop, slijmvliesontsteking, sinusitis, heesheid, keelpijn, krampen, indigestie, flatulentie, misselijkheid, reisziekte, koorts, infectieziekten, griep, verkoudheid, geestelijke uitputting.
Geeft aan mensen die onder psychische koude leiden, warmte, bescherming en geborgenheid.


Emoties & psyche behandelen: Gemberolie stimuleert de verbeelding en is daarom bij uitstek de essence voor kunstenaars of mensen die moeite hebben vorm te geven aan hun leven of hun eigen mogelijkheden niet zien.
Het is eveneens een licht afrodisiacum.

Spiritueel - Energetisch: Gember helpt om oude idealen en ideeën op te geven die vast gehouden worden door angst van het nieuwe en/of het onbekende.
Gember helpt om de "te leren lessen" uit het verleden toe te passen in het heden. 


olie

Roosgeranium - Pelargonium x Asperum 


Op het lichaam: Helpt bij angst en nerveuze spanning. Werkt goed op de huid, is pijnstillend, wond- helend en vermindert acne.
Geeft evenwicht in de hormonenhuishouding en stimuleert het lymfevatenstelsel en de alvleesklier.
Waardevol voor de behandeling van de nieren en bij infecties van de urinewegen.

Emoties & psyche behandelen: Werkt kalmerend en verfrissend op de geest. Is succesvol voor het behandelen van depressies en angstaanvallen.

Spiritueel - Energetisch: Geranium heeft een genezende en rustgevende werking waarin gelijkmoedigheid en evenwicht kan terug gevonden worden.
Deze olie werkt ontspannend en opwekkend bij mensen die geestelijk uitgeput zijn en/of een zwakke constitutie hebben.
Ook beschermt geranium tegen vijandige of negatieve invloeden en trekt vriendelijkheid aan.


olie

olie

Jeneverbes - Juniperus Communis


Op het lichaam: Werkt ontgiftend en vochtafdrijvend en verhelpt cellulitis. Helpt goed bij indigestie en winderigheid.
Is bijzonder geschikt voor de behandeling van acne en is zeer heilzaam bij gewrichtsproblemen en artritis. Geeft bovendien verlichting bij hoestbuien.

Emoties & psyche behandelen: Biedt versterking bij emotionele uitputting, brengt steun voor hen die zich niet begrepen voelen.

Spiritueel - Energetisch: Reinigt het lichaam van negatieve emoties en dingen van vroeger of dingen uit een vorig leven.  
Jeneverbes helpt bij het opruimen van opgehoopte negatieve energieën, opgedaan tussen vreemde mensen.

olie

Jasmijn Jasminum officinale


Op het lichaam: Is heel nuttig tijdens de bevalling. Geeft verlichting bij baarmoederkramp en menstruatiepijn. Is heel goed voor een droge, gevoelige huid.
Jasmijn vergroot de elasticiteit van de huid.

Emoties & psyche behandelen: Brengt optimisme, zelfvertrouwen en prikkelt de fantasie. Is heel heilzaam bij postnatale depressies. Staat bekend als afrodisiacum.

Spiritueel - Energetisch:  Jasmijn is al duizenden jaren een krachtig afrodisiacum, maar daarnaast is jasmijn even krachtig als hulpmiddel bij spirituele ontwikkeling.  Dat is dan ook de reden dat jasmijn gebruikt kan worden voor het openen of harmoniseren van de kruinchakra.
Scott Cunningham schrijft : 'Indien gebruikt in combinatie met de juiste visualisatie, leidt ze tot een staat van verhoogd spiritueel bewustzijn' , wijst hij erop hoe belangrijk gedachten en intenties zijn bij de afstemming op de spirituele energieën van de oliën.
De belangrijkste toepassing van jasmijn in de spirituele aromatherapie is het spiritueel maken van de seksualiteit.  Dit geeft dan ook aan dat jasmijn zeer belangrijk is om de heiligbeenchakra te harmoniseren.
Jasmijn helpt om kunstzinnigheid te ontwikkelen. Dit kan betrekking hebben op de eigen creativiteit, maar dit kan ook betekenen jasmijn ontvankelijker maakt voor kunst, muziek, ...
Engelen hebben een voorkeur voor jasmijn, evenals voor roos.
Men zegt: "Als je de geur van jasmijn ruikt, terwijl er niemand aanwezig is, is het vrijwel zeker dat een engel je pad heeft gekruist. En andersom, als je aantrekkingskracht wilt uitoefenen op engelachtige wezens, gebruik, dan een druppel jasmijn met een passende affirmatie of visualisatie."

olie

Hyssop - Hyssopus OfficinalisOp het lichaam: Helpt goed bij kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, wonden, lage- en hoge bloeddruk, hoest, griep, verkoudheid, astma, slijmvliesontsteking, tonsillitis, bronchitis, vastzittende hoest, hooikoorts, koortsuitslag, keelpijn, maagkrampen, indigestie, witte vloed, trage spijsvertering, reumatische aandoeningen, (over)vermoeidheid, angst, stress, hysterische aanvallen en winderigheid.

Emoties & psyche behandelen: Hyssopolie heeft een beschermende, zuiverende werking en weert negativiteit uit de omgeving. Deze essence heeft een ontspannende en opwekkende invloed op de geest.

Spiritueel - Energetisch: Is zeer nuttig om een ruimte te reinigen.  Is een zeer spiritueel krachtige olie.
Hyssop helpt mensen die een onopgelost emotioneel probleem met zich meedragen en mensen die een negatieve en angstige levenshouding hebben.
Hyssop helpt om te leren het verleden te laten rusten en het positieve in het leven te zien.olie

olie

Lavendel - Lavandula angustifolia of lanvandula vera - Lavandula latifolia


Op het lichaam: Helpt uitstekend bij slapeloosheid, stress en is zeer pijnstillend. Helpt bij hartkloppingen en te hoge bloeddruk. Geeft een helder hoofd en geeft rust. Helpt bij migraine. Is een EHBO middel bij wonden bvb bij abcessen, acne, allergieën, blauwe plekken, brandwonden, eczeem, insectensteken, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, zonnebrand, spierpijn, reuma.

Emoties & psyche behandelen: Helpt bij astma als de klachten een mentale of emotionele oorzaak hebben. Werkt goed tegen depressie, paniek , hysterie en waanvoorstellingen.
Lavendel heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen.

Spiritueel - Energetisch:
 Op energetisch niveau werkt lavendel ook kalmerend, reinigend en evenwichtscheppend.
De evenwichtscheppende eigenschappen zie je duidelijk op het chakra-systeem, waar lavendel de hogere en de lagere chakra's met elkaar in evenwicht brengt.
Samen met vetiver heeft lavendel een positieve uitwerking op alle chakra's en heeft ze zowel een kalmerend als een energetiserend effect.
Lavendel gebruikt op de zonnevlecht helpt heftige emoties te kalmeren.
Ook heeft lavendel een affiniteit met de kruinchakra.
Door haar kalmerende, ontspannende werking kan lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere meditatie te bereiken, wat niet wil zeggen dat iedereen die lavendel gebruikt ongewild in trance zou geraken.   Want elke olie werkt enkel volgens de intentie van de gebruiker.
Een andere evenwichtscheppende & harmoniserende werking van lavendel is dat ze helpt om spiritualiteit te integreren in het dagdagelijkse leven.
Verdamp lavendel om een huis of ruimte te zuiveren van negatieve energieën.

olie

LavandinLavandula x SuperLavandin is een kruising tussen de echte Lavendel en de Spijklavendel. De werking van Lavandin is over het algemeen iets zwakker dan die van de echte Lavendel, maar werkt krachtiger bij problemen met de ademhaling en bloedsomloop.

Op het lichaam: brandwonden, beten, steken, licht verhoogde bloeddruk, flauwvallen, maag- en dramkrampen, verharde spieren, depressie, diarree, duizeligheid, griep, hoesten met slijm, koortsuitslag, migraine, prikkelbaarheid, reumatische klachten, slecht slapen, stress, eczeem, spit, oorpijn, nervositeit, slechte menstruatie en spijsverteringsproblemen.

Emoties & psyche behandelen: brengt `vrede & rust` bij een gespannen en/of geladen atmosfeer.

Spiritueel - Energetisch:  Lavandin, samen ceder en sandelhout, zorgen voor `vrede` bij een gespannen atmosfeer.


olie

Lemongrass - Cymbopogon CitratusOp het lichaam: Helpt goed bij verkoudheid, sinusitis, hoofdluis, spierpijn, reumatische pijnen, vermoeidheid, schimmelinfecties als bvb zwemmerseczeem, slechte bloedsomloop, slap weefsel en spierspanning, darminfecties, indigestie, koorts, hoofdpijn.
Lemongrass is bloedzuiverend, koortsverlagend en in de verdamper een uitstekende rookverdrijver en insectenverdrijver.

Emoties & psyche behandelen: werkt verhelderend, activeert de geest en zet aan tot nieuwe daden.

Spiritueel - Energetisch: Lemongrass maakt optimistisch en verdrijft negatieve gedachten.  Zeer nuttig om toe te passen bij een slecht humeur.  
Neem wat zoete amandelolie in de handpalmen, voeg er 1 druppel lemongrass aan toe en wrijf dit uit in je handen, ga dan met je handen rond je lichaam (in het aura) en ruik zeer grondig aan je handen.
Zo zal je de werking van de lemongrass onmiddellijk voelen.


olie

bergamotRoomse Kamille  - Anthemis Nobilis of Chamaemelum nobile


Op het lichaam:Werkt heel genezend bij maagpijn, maagzuur en bij een aanhoudende slechte spijsvertering. Geeft verlichting bij pijnlijke tepels. Verzacht pijn in het algemeen.

Emoties & psyche behandelen: Helpt bij overgevoeligheid, rusteloosheid, ongeduld, woede en irritatie. Verdrijft spanning en angst.

Spiritueel - Energetisch: Kamille heeft een zeer sterke kalmerende en troostende werking.  Dit geldt voor de Roomse kamille én voor de Echte kamille.
Ze zijn werkzaam op alle niveau's : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.
De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.
Deze werking zal nog versterkt worden als de olie wordt gebruikt in combinatie met blauwe stenen zoals bvb sodaliet, lapis lazuli, ...

Kamille gebruikt men voor het bevorderen van de communicatie.  Ook zeer nuttig als de waarheid gezegd moet worden, zonder bitterheid en/of boosheid.
Roomse kamille is lichter blauw en heeft eveneens een rechtstreekse uitwerking op de keelchakra, maar dan wel in de hoogste octaven.
Deze olie kan helpen de hoogste spirituele waarheid tot uitdrukking te brengen en versterkt de mediamieke begaafdheid.
Gebruik haar in combinatie met lichtblauwe stenen zoals chalsedoon, aquamarijn, ...

Blauw is een zeer kalmerende kleur en dus ook kamille is zeer nuttig om opwinding en/of te grote activiteit in een chakra af te remmen (dus niet alleen in de keelchakra).
Gebruik kamille om de aura te genezen op plaatsen waar sprake is van hitte, opgewondenheid, kwaadheid , ...

olie

Echte Kamille  -  Matricaria Chamomilla of Matricaria Recutita


Op het lichaam:Werkt heel genezend bij maagpijn, maagzuur en bij een aanhoudende slechte spijsvertering. Geeft verlichting bij pijnlijke tepels. Verzacht pijn in het algemeen.

Emoties & psyche behandelen: Helpt bij overgevoeligheid, rusteloosheid, ongeduld, woede en irritatie. Verdrijft spanning en angst.

Spiritueel - Energetisch: Kamille heeft een zeer sterke kalmerende en troostende werking.  Dit geldt voor de Roomse kamille én voor de Echte kamille.
Ze zijn werkzaam op alle niveau's : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.
De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.
Deze werking zal nog versterkt worden als de olie wordt gebruikt in combinatie met blauwe stenen zoals bvb sodaliet, lapis lazuli, ...
Kamille gebruikt men voor het bevorderen van de communicatie.  Ook zeer nuttig als de waarheid gezegd moet worden, zonder bitterheid en/of boosheid.
Roomse kamille is lichter blauw en heeft eveneens een rechtstreekse uitwerking op de keelchakra, maar dan wel in de hoogste octaven.
Deze olie kan helpen de hoogste spirituele waarheid tot uitdrukking te brengen en versterkt de mediamieke begaafdheid.
Gebruik haar in combinatie met lichtblauwe stenen zoals chalsedoon, aquamarijn, ...
Blauw is een zeer kalmerende kleur en dus ook kamille is zeer nuttig om opwinding en/of te grote activiteit in een chakra af te remmen (dus niet alleen in de keelchakra).
Gebruik kamille om de aura te genezen op plaatsen waar sprake is van hitte, opgewondenheid, kwaadheid , ...

olie

Mandarijn - Citrus ReticulataOp het lichaam: Helpt de spijsvertering en kalmeert en versterkt maag en lever. Het stimuleert heel de spijsvertering en de darmwerking.
Werkt uitstekend tijdens de zwangerschap, voorkomt striemen. Is bijzonder geschikt voor kinderen en baby’s.

Emoties & psyche behandelen: Maakt opgewekt en blij.  Zeer nuttige olie om kinderen en baby's blij te maken.
Mandarijn werkt ontspannend en rustgevend.  Draagt bij tot een herstellende slaap.  Mandarijn werkt ideaal bij rusteloosheid en een beklemd gevoel.

Spiritueel - Energetisch: Mandarijn helpt om met je innerlijke kind in contact te komen. Deze olie geeft een geluksgevoel aan baby's, kinderen én het innerlijke kind bij volwassenen.
olie

Marjolein - Origanum MarjoranaOp het lichaam: Werkt goed bij astma, hoesten, koude handen en voeten, blauwe plekken, kneuzingen, menstruatiepijn, witte vloed, PMS, examenvrees, migraine, slecht slapen, hypertensie, spijsverteringskrampen, nervositeit, gewrichtsontsteking, kiespijn, oorpijn, verkoudheid, sinusitis, artritis, lumbago, verstuikingen, verrekkingen, gewrichtsreuma, licht verhoogde bloeddruk en stress.
Marjolein heeft in combinatie met Rozemarijn een activerende en pijnstillende werking.


Emoties & psyche behandelen: Marjolein verwarmt het hart en kalmeert de zenuwen. Bij geestelijke uitputting of zenuwspanning schenkt deze olie rust en kalmte.
Deze olie werkt kalmerend op het zenuwstelsel en werkt als anti-depressievum.


Spiritueel - Energetisch:
olie

Melisse - Melissa officinalis


Op het lichaam: Heel nuttig bij overgeven, indigestie en buikkrampen. Brengt verlichting bij hartkloppingen en verlaagt de bloeddruk.

Emoties & psyche behandelen: Maakt levendig en prikkelend. Geeft nieuwe levenskracht en brengt rust en vrede. 
Melisse kalmeert de zenuwen en laat het leven beminnen.
Deze olie schenkt vitaliteit en maakt seksueel begeerlijk.
Melisse heeft een verzachtende, kalmerende en ontspannende werking op melancholische, depressieve, paniekerige en hysterische mensen.

Spiritueel - Energetisch: Melisse neemt in de subtiele aromatherapie een zeer speciale plaats in vanwege haar grote waarde bij alle vormen van rouwprocessen.
Ze staat bekend om haar vermogen troost te brengen aan mensen die een rouwproces doormaken, vooral in gevallen waarin een geliefd persoon onverwacht, bijvoorbeeld bij een ongeluk, overleden is - dus wanneer er sprake is van een schok als van verdriet.
Maar melisse brengt ook troost bij verbroken relaties en alle andere vormen van verdriet en schok in het hart.  
Melisse helpt zeer goed bij vrees en spijt en brengt een gevoel van aanvaarding en begrip in de plaats.
Gebruikt in een aromaverstuiver schept deze olie een sfeer van spiritueel één zijn en troost.

Melisse heeft een affiniteit met zowel de zonnevlechtchakra als de hartchakra (de Zweedse naam ervoor betekent vreugde van het hart).
Dit helpt om gevoelens van liefde van het individuele en persoonlijke niveau te laten uitgroeien tot de volledige aanvaarding van een onvoorwaardelijke liefde.

Melisse helpt ons vorige levens te herinneren. Voor sommige mensen betekent dit dat het gemakkelijker wordt vorige levens daadwerkelijk in de herinnering terug te roepen, voor anderen houdt het in dat de zekerheid dat zij eerder hebben geleefd tot hen doordringt of wordt versterkt, zelfs al kunnen ze die zekerheid niet in woorden tot uiting brengen.
Het karakter van de plant is een belangrijk symbool van de werking van de plant.  Melisse is praktisch niet uit te roeien : ook als je de plant helemaal tot op de grond afknipt, groeit hij spoedig weer terug en zeer overvloedig.

Melisse is heel geschikt voor groepsmeditaties, in het bijzonder als de energie van de groep op een gemeenschappelijk doel moet gericht worden.

olie

Myrthe - Myrtus Communis Op het lichaam: Werkt goed bij acne, aambeien, chronisch hoesten, infecties, bronchitis, griep, verkoudheid, neusverstopping, slijmvliesontsteking, oververmoeidheid.
Omdat Myrthe een zeer milde werking heeft, is deze olie heel geschikt voor het behandelen van kinderen.


Emoties & psyche behandelen: Werkt kalmerend en zorgt voor een goede nachtrust.   Heeft een verzachtende werking bij boosheid.

Spiritueel - Energetisch: Is een goede olie voor meditaties.  Mentaal heeft deze olie een sterk zuiverende werking en stelt open voor de liefde en de schoonheid van het leven.
Steunt zeer goed bij angsten en obsessies.

 


olie

Neroli of OranjebloesemCitrus aurantium ssp. amara Op het lichaam: Werkt goed littekenweefsel, zwangerschapsstriemen, couperose, PMS, rimpels, nervositeit, hartbeklemming, hoofdpijn, koorts, maagklachten, reisziekte, slechte bloedsomloop, chronische diarree, krampen, vertraagd hartritme, hartkloppingen, shock & emoties, angstgevoelens, acne, vette huid, vet haar, slecht en onrustig slapen. 

Emoties & psyche behandelen: Neroli helpt zeer effectief bij alle emotionele problemen. Het is dan ook een goed "eerste hulpmiddel" bij shock, angst en emotionele uitputting.
Neroli of Oranjebloesem is een zonnige olie om de huid en het innerlijk mee te verwennen.

Spiritueel - Energetisch: Op het subtiele vlak helpt deze olie als mensen overspoeld worden door alledaagse beslommeringen, brengt door het inademen van neroli je weer in contact met het hogere zelf.
Neroli heeft dan ook een diep kalmerende en ontspannende uitwerking, op zowel het fysieke lichaam als op het denken.

Gebruik neroli in baden voor rituele reiniging, in de aromaverstuiver voor de zuivering van plaatsen waar zal worden gemediteerd of waar een genezingssessie gaat plaatsvinden of gebruik een zakdoekje om jezelf tot rust te brengen of om opnieuw verbonden te zijn met het hogere zelf.
Neroli heeft een affiniteit met de achtste chakra en vergemakkelijkt al het spirituele werk.
Neroli kan bewust maken van de verbondenheid met het hogere zelf.  Dit vermogen kan ook dienen tot het spiritueel maken van seksuele relaties en lichaam & ziel tot een eenheid maken.
 

bergamot

olie

Niaouli Melaleuca Quiquenervia of Melaleuca Viridiflora

Op het lichaam: Werkt goed tegen alle vormen van infectie. Geschikt om wondjes schoon te maken. Is heel goed om acne te behandelen.

Emoties & psyche behandelen: Goed om mentale verwarring en vermoeidheid te behandelen.

Spiritueel - Energetisch:  Beschermt tegen invloeden van buitenaf.  Heeft een sterk harmoniserende werking.  
Niaouli helpt zeer goed bij zware emotionele druk die uit de kindertijd afkomstig is. (als de ouders  te grote eisen stelde in de kindertijd).
Zeer nuttig voor mensen die opgroeiden in een disharmonische en ruzie-achtige sfeer.

olie

bergamot

Patchouli Pogostemom Cablin


Op het lichaam: Versterkt de zenuwen. Werkt ontstekingsremmend, verjongt de huid. Is zeer geschikt bij huidallergieën. Werkt goed tegen voetschimmel.

Emoties & psyche behandelen: Helpt bij verdriet en psychische shocks. Zeer nuttig bij angstaanvallen. Verdrijft angstgevoelens bij seks.

Spiritueel - Energetisch: Patchouli heeft een diepbruine, soms naar rood neigende kleur en verspreid een sterke, aardachtige geur. De olie wordt daardoor geassocieerd met de wortelchakra en heeft daarop dan ook een versterkende een aardende invloed.
Maar patchouli werkt ook op de tweede chakra.  In de aromatherapie ziet men patchouli als een afrodisiacum. De tweede chakra wordt ook in verband gebracht met de waterige elementen in het lichaam en patchouli bevordert de vochtafvoer uit het stoffelijke lichaam.
Patchouli heeft een speciale waarde mensen die de neiging hebben hun stoffelijke lichaam te verwaarlozen of voor mensen die het gevoel hebben dat zij buiten het lichaam leven.
Patchouli helpt de energie te aarden en te integreren en zorgt ervoor dat de voeling blijven behouden met het fysieke zelf.
olie

PalmarosaCymbopogon martinii var. motia


Op het lichaam:Helpt bij stijve spieren, puistjes, wondjes, huidinfecties, littekens, zweren, acne, couperose, rimpels, darminfecties, spijsverteringproblemen, ...
 Palmarosa stimuleert de celregeneratie en reguleert de talgproductie.

Emoties & psyche behandelen: Deze olie ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Hij herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid. Verdamp de olie om gevoelens van jaloezie en bezitterigheid onder controle te krijgen. Palmarosa verdampen is zeer nuttig bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

Spiritueel - Energetisch: De etherische olie van palmarosa is lichtgeel tot olijfkleurig en heeft een zoete, kruidige op Rozen lijkende geur. Daarom wordt de olie ook veel gebruikt als goedkopere vervanger van echte Rozenolie. Palmarosa olie opent het hart en werkt daarom ook zeer goed op het hartchakra.
Op spiritueel niveau zal de zuivere, bloemachtige (naar roos ruikende) geur van palmarosa elke vorm van genezing bevorderen.
Gebruik palmarosa bij genezing en healing werk door bvb de olie te verdampen in een aromalapje of verstuiver.
Voor de genezing van iemand die niet aanwezig is, doe je een druppel palmarosa op een tissue en inhaleer de geur terwijl je degene die je wilt proberen te genezen, voor de geest haalt. Palmarosa werkt goed samen met kristalwerk en healingwerk met kristallen en edelstenen.  bergamot

olie

Pepermunt - Mentha x PiperitaOp het lichaam: Werkt digestief, lever– en maagverstekend alsook verkoelend. Kalmerend en werkt goed bij migraine. Helpt bij misselijkheid.
Is een uitstekend middel bij sinusitis en griep.

Emoties & psyche behandelen: Bevordert de concentratie en het geheugen. Stimuleert helder denken en verdrijft gevoelens van minderwaardigheid en egoïsme.
Is een uitstekend middel tegen mentale vermoeidheid en depressie.

Spiritueel - Energetisch: Pepermunt werkt op het ego en verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk.
Ze helpt om minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen.  Dit staat is directe relatie met hoogmoed, want achter hoogmoed en arrogantie gaat dikwijls een minderwaardigheidscomplex schuil.
Pepermunt wordt geassocieerd met reinheid, daarom is deze olie een grote steun voor mensen die een ethisch hoogstaand leven willen leiden.

olie

olie

Petit grain of Bittere sinaasappel Citrus Aurantium var. Amara


Op het lichaam: kalmeert de zenuwen en helpt tegen slapeloosheid. Helpt goed bij een geïrriteerde of pukkelige huid.

Emoties & psyche behandelen: Bevordert helderheid van de geest en verscherpt het denkvermogen (ideaal bij examen) Versterkt teergevoeligen, verzwakt woede en geeft hen die zich verraden voelen hun vertrouwen terug.

Spiritueel - Energetisch: Petit grain is nauw verwant aan neroli.
De geuren van deze twee oliën lijken wel wat op elkaar, hoewel petit grain scherper is. Neroli werkt echter in op de hoogste paranormale of spirituele gebieden van het denken, terwijl petitgrain zich meer richt tot het bewuste, verstandelijke denken.
Inhaleer deze olie als je behoefte hebt aan helderheid van geest.
olie

Pompelmoes - Citrus x Paradisii Op het lichaam: Helpt goed tegen trage spijsvertering, cellulitis, stijfheid, griep, koude rillingen, stress, verkoudheid, vette huid, spanningen, depressiviteit, hoofdpijn, geestelijke uitputting, vermoeidheid en voorjaarsmoeheid.

Emoties & psyche behandelen:  Brengt levenslust en werkt goed tegen vermoeidheid, verhoogt de concentratie en werkt positief op het humeur. Heeft een zéér aangename geur!
Let wel op bij uitwendig gebruik voor huidirritatie.

Spiritueel - Energetisch: Vitaliseert en verhoogt de levenslust en geeft de gebruiker een gezonde & positieve levensinstelling.

olie

olie

Rozemarijn - Rosmarinus Officinalis


Op het lichaam: Helpt bij spierpijn en een slechte bloedcirculatie. Is goed voor lage bloeddruk. Opwekkend en geeft energie. Werkt goed bij astma, sinusitis en verkoudheid.
Beschermt tegen negatieve energie.
Rozemarijn kan je goed gebruiken bij acne, eczeem, vet haar, luizen, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, hartkloppingen, griep, infecties, verkoudheid, zenuwpijn, duizeligheid, migraine, verstuikingen, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen en voeten.

Emoties & psyche behandelen: Neemt mentale uitputting, verwarring en twijfel weg en brengt een heldere geest.
Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde en optimistische sfeer.
Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit.
Helpt zeer goed voor trage, apathische, fysisch verzwakte en/of geestelijk uitgeputte mensen.  Rozemarijn heeft een opwekkende en verwarmende werking.
En maakt actief daarom is rozemarijn uitstekend geschikt voor mensen die aan iets nieuws beginnen (en misschien niet weten hoe ze dit moeten aanpakken).

Spiritueel - Energetisch: Rozemarijn is een beschermolie. Het is heel nuttig (elke ochtend) om deze olie verdund aan te brengen op de zonnevlecht (buik).
Want rozemarijn beschermt tegen bewuste & onbewuste invloeden. 
De olie kan ook thuis gebruikt worden ter bescherming. Rozemarijn is een van de planten waarvan in het middeleeuwse Europa gebruik werd gemaakt om kwade geesten die in mensen of plaatsen huisden uit te drijven.
Met betrekking tot de chakra's is rozemarijn van bijzondere betekenis voor de voorhoofdchakra. Het is een olie die stimulerend werkt op de hersenen en op de mentale activiteit.
Op fijnstoffelijk niveau wordt rozemarijn in verband gebracht met helderziendheid en het vermogen helder te kunnen denken.
Daarom kan rozemarijn overal waar behoefte aan bestaat aan helderziendheid goed van pas komen.
Op het hoogste fijnstoffelijke niveau kan hij de ontwikkeling van helderziendheid bevorderen.

olie

olie

Roos - Rosa damascena


Op het lichaam: Is heel heilzaam voor de spijsvertering en eczeem. Regelt de bloedsomloop en is goed tegen bloedarmoede. Is heel nuttig bij de behandeling van impotentie en geeft verlichting bij pms.
Is fantastisch voor de droge en gevoelige huid. Verjongt en herstelt de huid.

Emoties & psyche behandelen: De roos brengt rust voor mensen die geestelijk overspannen zijn door stress en/of depressie.
De roos is ook erotisch en sensueel, als je ze hier voor wil gebruiken.
Roos pept het zelfvertrouwen op en brengt het gevoel van geluk en vrede.  
Ook schept de roos een harmonieuze en vredige sfeer.  De geur van roos ondersteunt het loslaten.
Opent je voor de liefde naar de wereld én de liefde naar jezelf.
Roos werkt verzachtend bij emotionele irritaties en verdriet.

Spiritueel - Energetisch: Roos brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze chakra zich te openen als ze zich door verdriet & pijn heeft gesloten. Maar als de hartchakra al open is, versterkt deze olie de energie ervan en laat ze de liefdesenergie naar buiten uitstralen.  Dit is een heel liefdevolle olie.
Maar je kan roos inzetten voor de heiligbeenchakra, het centrum van scheppingsdrang, seksualiteit en conceptie. De roos is een mild afrodisiacum, bevordert de creativiteit.
En de hoogste trillingen van de roos komen overeen met die van de kruinchakra, de zetel van de innerlijke meester.

olie

olie

Salie - Salvia Officinalis


Op het lichaam: Helpt tegen diarree, verkoudheid, griep, hoest en keelpijn. Ontspant spieren en is goed tegen vermoeidheid. Menstruatieopwekkend en helpt bij pms.

Emoties & psyche behandelen: Uitstekend middel bij depressie en verdriet.  Salie geeft weerstand en wilskracht.
Deze olie heeft een stimulerende, opwekkende, versterkende en verwarmende invloed.
De olie is nuttig om te verdampen bij lusteloze mensen die hun zelfvertrouwen kwijt zijn of geestelijk overspannen zijn.

Spiritueel - Energetisch: Vroeger dacht men dat salie wijsheid schonk.  Ook ging men er van uit dat salie de verlosser van lichamelijke kwalen was.
Je kan salie in combinatie met meditatie of visualisaties toepassen om inzicht en wijsheid te ontwikkelen.
Salie werkt zeer goed bij mensen die veel onderdrukte woede in zich voelen.
Ook voor mensen die "last" hebben met autoriteit en geen gelegenheid laten voorbij gaan om daar tegen in opstand te komen.
Deze houding vindt zijn oorsprong in de angst om afgewezen te worden door de omgeving of de maatschappij.
Deze gevoelens en gedachten werden in de jeugd vaak onderdrukt.  Daarom is het nu moeilijk om deze ideeën op een neutrale, duidelijke manier te formuleren.
Salie is goed om gevoelens van onmacht te verwerken. Zeker als de omgeving  kritiek geeft.
Salie geeft de kracht om mensen die niet meer kunnen communiceren met de omgeving en hierdoor eenzaam worden, te leren zijn gevoelens voor zichzelf te analyseren en ze dan op een evenwichtige manier naar buiten te laten komen.

olie

olie

Scharlei - Salvia Sclarea


Op het lichaam: Is heel nuttig bij menstruatiepijn en bij de behandeling van PMS. Kan ook heilzaam zijn bij de behandeling van onvruchtbaarheid.

Emoties & psyche behandelen: Kalmeert paranoia en stimuleert seksualiteit.

Spiritueel - Energetisch: Scharlei brengt je in contact met de wereld van de dromen, waaruit men zoveel spirituele lessen kunnen halen.
Scharlei zorgt ervoor dat we ons onze dromen beter kunnen herinneren. Ze kan gebruikt worden in een bad voor het naar bed gaan of in een aromaverstuiver.
Een druppel op het kussen is ook mogelijk.
Hou bij je bed een boekje zodat je je dromen kunt opschrijven als je wakker bent. Schenk ook zeer veel aandacht aan dromen die opkomen zonder dat je daarom gevraagd hebt, want die dromen kunnen misschien wel licht werpen op zaken die je op bewust niveau niet in de gaten hebt.
Op fijnstoffelijk niveau is scharlei een olie die ons innerlijke gezichtsvermogen versterkt en die ons helpt duidelijker te 'zien'.


olie

olie

Zoete Sinaasappel - Citrus Sinensis


Op het lichaam: Geeft verlichting bij verstopping en is goed tegen hartkloppingen.  Gebruik zoete sinaasappel bij hoofdpijn, koorts, spanningen, angst, maagklachten, reisziekte, vertraagd hartritme, hartkloppingen, gebrek aan eetlust, koorts, nervositeit, spijsverteringsproblemen, slecht slapen, nervositeit, sterke transpiratie, hartbeklemming en eczeem.

Emoties & psyche behandelen: Maakt vrolijk en verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten. Brengt de positieve dingen van het leven naar voor.

Spiritueel - Energetisch:  Zoete sinaasappel vormt samen met neroli (uit de bloesem) en petitgrain (uit de bladeren) het trio van oliën die de sinaasappelboom ons levert.
Geen andere boom of plant schenkt ons drie verschillende oliën.
Zoals de vrucht het lichaam voedt, zo voedt de olie de ziel en geeft ze haar een gevoel van vreugde.
Zoete sinaasappel kan je het best gebruiken als je je blij en gelukkig voelt en ervaar hoe ze overeenkomt met je eigen geluk.   Maar als je ze gebruikt als je je ongelukkig voelt dan zal ze je verwarmen en op vrolijken.olieolie

Sandelhout - Santalum Spicatum


Op het lichaam: Goed voor de huid en verhoogt de weerstand. Is heel nuttig bij keelpijn en bronchitis. Heeft een antiseptische werking. Werkt goed bij blaasontstekingen.
Ondersteunt de circulatie in de benen.  Samentrekkend en versterkend voor de huid, verzacht en zuivert een droge en geïrriteerde huid.

Emoties & psyche behandelen: Helpt om het verleden los te laten en is zeer ontspannend. Werkt als een afrodisiacum, verdrijft neerslachtigheid en angst.
Ontspannend en rustgevend.  Sandelhout draagt bij tot een serene en positieve instelling.

Spiritueel - Energetisch: Sandelhout is een grote steun bij meditatie.
De zeer speciale waarde ontleent de olie aan de eigenschap dat ze het 'mentale gebabbel' dat zeer afleidend is, tot zwijgen brengt.
Doordat het bewuste denkproces tot stilstand wordt gebracht, krijgt het denken de kans een diep-meditatieve staat te bereiken.
Dit is natuurlijk ook van grote waarde bij de voorbereiding van genezings- en zelfgenezingssessies. Ook visualisatie wordt gemakkelijker als het bewuste denken een tijdje opzij gezet kan worden.
Sandelhout heeft een affiniteit met de wortelchakra. Maar de olie werkt ook op het niveau van de kruinchakra, waar ze de spirituele ontwikkeling bevordert.
Sandelhout heeft ook bindingen met de hart- en de keelchakra. De afrodisiacale eigenschappen van de olie, die zeer uitgesproken aanwezig zijn, wijzen op een werking op het niveau van de heiligbeencakra. Sandelhout beïnvloed heel de chakra-energie en heeft veel verschillende effecten op subtiel niveau.
Een van de belangrijkste eigenschappen van de olie is dat ze een verbinding tot stand brengt tussen de wortel- en de kruinchakra. En alle chakra's onderling harmoniseert.


olie

Strobloem - Helichrysum Italicum


Op het lichaam:Is zeer geschikt bij de behandeling van spierletsels en verstuikingen waarbij hematomen ontstaan. Strobloem wordt soms de Arnica onder de etherische oliën genoemd.
Helpt goed bij blauwe plekken, ontstekingen, eczeem, neusverkoudheid & sinusitis, aderontstekingen, bacteriële infecties, griep, koorts, stress, astma, bronchitis, allergische huiduitslag, een te hoge bloedsuikerspiegel, leverklachten en helpt voor een betere doorbloeding.

Emoties & psyche behandelen: Strobloem activeert de intuïtieve zijde van de hersenen, dit is zeer belangrijk voor het beoefenen van meditatie, visualisatie, of allerlei andere therapieën. Brengt inspiratie bij het beoefenen van muziek, schilderen, poëzie, ...

Spiritueel - Energetisch:  Van strobloem brengt je in contact met het gevoel van mededogend.
Meng twee druppels roos en een druppel strobloem (in 30 ml basisolie).  Deze combinatie brengt het denken (hoofd) en het voelen (hart) bij elkaar.
olie

olie


Tea Tree - Melaleuca AlternifoliaOp het lichaam:Is goed voor het immuunsysteem, werkt uitstekend bij schimmels, tegen bacteriën en virussen. Verhelpt wratten en luizen.
Werkt uitstekend tegen alle soorten vaginale infectie en jeuk aan de genitaliën of anus.

Emoties & psyche behandelen: Verheldert de geest en maakt de geest vrij van negatieve gedachten.

Spiritueel - Energetisch: Goed bij blokkade op de wortelchakra en wanneer de emoties te snel de overhand nemen.olie

olie

Tijm - Thymus VulgarisOp het lichaam: Helpt bij een trage spijsvertering en verhoogt een te lage bloeddruk. Werkt goed tegen keelinfecties.

Emoties & psyche behandelen: Geeft moed en voorkomt nachtmerries. Helpt om te concentreren. Verdrijft angst en depressies.

Spiritueel - Energetisch: Helpt mensen die wispelturig zijn en een onvermogen voelen zich te "herpakken".  Ook zeer nuttig bij conflicten met zichzelf en/of de omgeving.

olie

Venkel - Foeniculum Vulgare var. DulceOp het lichaam: Helpt zeer goed bij kneuzingen, etterende wonden, vette huid, cellulitis, oedeem, reuma, astma, bronchitis, anorexia, misselijkheid, problemen met menopauze, vastzittende hoest, verkoudheid, buikpijn, blauwe plekken, maag- en darmkrampen en gal koliek.

Emoties & psyche behandelen: Venkel geeft evenwicht en vriendelijkheid in de atmosfeer.  

Spiritueel - Energetisch: Helpt het "negatieve" te weren. Als je je ooit bedreigd voelt op (spiritueel), kan je venkel verdampen of je kan enkele druppels in je handen wrijven (met een beetje basisolie) en ermee door het aura gaan (op korte afstand van je lichaam).
olie


olie

Wierook - Boswellia Carterii


Op het lichaam: Verjongt de huid en werkt heel goed tegen rimpels. Helpt bij astma.

Emoties & psyche behandelen:  Vermindert spanning en stress. Verbetert de stemming. Deze olie is ideaal om voor het mediteren te verdampen.

Spiritueel - Energetisch: Wierook olie wordt geassocieerd met onze hoogste spirituele idealen.  Deze etherische olie doet ons dieper en langzamer ademen, waardoor lichaam en geest in een meditatieve staat worden gebracht. Dit is, samen met concentratie op de ademhaling, van grote waarde bij alle vormen van meditatie.
Wierook helpt ons banden met het verleden te breken, speciaal als die onze persoonlijke groei in de weg staan.
Gebruik de olie in een bad met de bewuste bedoeling alle oude banden die een belemmering vormen als het ware weg te wassen (samen met visualisatie).

olie

olie

Ylang-Ylang - Cananga Odorata


Op het lichaam: Verlaagt bloeddruk en hartslag. Brengt de hormonen in evenwicht. Goed tegen stress. Is een uitstekend middel voor de huid, reguleert de talgafscheiding.

Emoties & psyche behandelen: Geeft rust en verdrijft koppigheid. Werkt uitstekend bij depressie en kwaadheid. Brengt zelfvertrouwen terug.

Spiritueel - Energetisch: De zoete geur van deze olie roept gevoelens van vrede op en verdrijft kwaadheid.
Kwaadheid vormt een obstakel voor meditatie, healing, genezing en andere spirituele activiteiten.
Ylang-ylang kan slaapverwekkend zijn, dus niet aan te raden vlak voor het begin van een meditatiesessie.
De zoetheid van de geur kan voor sommige mensen een beetje zwaar zijn, het is dus beter de olie te mengen met bergamot of melisse.
Dit zal de kalmerende eigenschappen versterken maar ook de geur minder zwaar maken.

Aromatherapie tips & gebruik:


Etherische olie wordt op natuurlijke wijze uit sommige delen van planten gewonnen (bloemen, bladen, wortels, hout en vruchten).
Deze oliën kan je verdampen en gebruiken in bad. Zij zullen evenwicht brengen in lichaam en geest.

Massage olie zelf maken:

Om je eigen massageolie te maken kan een basisolie of neutrale massage olie mengen met één of verschillende etherische oliën.
Bewaar het mengsel op een koele & droge plek, in een goed afgesloten flesje.
De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Massageolie
Gebruik niet meer dan 30 druppels etherische olie op 100 ml basisolie of neutrale olie. Je kan 1 of meerdere (best niet meer dan 3 per mengsel) etherische oliën combineren voor een thema.
Je kan best eerst kleine hoeveelheden maken om te zien of de mengeling goed werkt.
Een nuttige tip = 20 druppels etherische olie is ongeveer 1ml
Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of psychische kwalen.

Hierbij hou je rekening met: Op het lichaam: meng de etherische olie met een basisolie en breng dit aan op plaats van de klacht. (zie dosering)
Emoties & psyche behandelen: verdamp de olie (of combinatie van verschillende oliën) in een geurverdamper.
Spiritueel - Energetisch: neem 30 ml basis olie (bvb zoete amandelolie), doe daar 1 druppel van elke etherische olie in. (niet meer dan 3 soorten oliën combineren voor spiritueel gebruik)
Bij een massage olie voor het gezicht of voor kleine kinderen is een dosering van 0,5% etherische olie meer als genoeg!
Neem bij het maken van ieder product zorgvuldig de contra-indicaties van de gebruikte producten in acht.
Let extra op met de dosering bij zwangerschap of andere ziektes.
Bij twijfel raadpleeg een arts of aromatherapeut!
Loop niet in de zon na het aanbrengen van je massage olie (met etherische oliën), sommige oliën zijn fototoxisch en zouden huidirritatie kunnen veroorzaken na blootstelling aan de zon.

Verdamping
Een paar druppels in een geurverdamper en je huis geurt heerlijk naar sandelhout, lavendel,… Op deze manier ga je emoties en de psyche kalmeren en positief beïnvloeden.

In het bad
Voor een heerlijk bad neem je een glaasje melk en doe er (zie dosering) de druppels etherische olie bij. Even omroeren en deze samenstelling doe je bij het badwater als het bad volledig vol is. Géén badschuim toevoegen! Je kan de etherische olie ook mengen in wateroplosbare neutrale badolie. Het is belangrijk dat je de voorgeschreven dosering NIET overschrijdt!

Dosering in bad
volwassenen: maximum 15 druppels kinderen: maximum 5 druppels baby’s: maximum 1 druppel Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist.
Veiligheid
Gebruik etherische olie nooit puur op de huid. Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist. Sommige oliën zijn fototoxisch!
Bij alle etherische oliën die afkomstig zijn van de schil van citrusvruchten is het belangrijk dat men blootstelling aan zonlicht (of zonnebank) moet worden vermeden tot ca 12 uur na gebruik op de huid. Met citrus oliën moet altijd opgelet worden bij een gevoelige huid.

Bewaren
Etherische oliën verdampen snel, dus kan je ze best op een koele en droge plaats bewaren. Bewaar ze buiten bereik van kinderen en huisdieren!

Contra-indicatie: etherische oliën niet gebruiken tijdens zwangerschap (enkel in overleg met een arts), etherische oliën kunnen huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. De oliën altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. Buiten bereik van kinderen bewaren.

Disclaimer: De informatie over de werking van deze oliën is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Valérie's Aroma-atelier doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze cursus mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

 


Aromatische recepten en informatie:Klik hier voor vele aromatische recepten.

      
Wil je produkten kopen ? Kies hier in de shop.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden.
Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een arts.
Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik. 

 

Copyright © Valérie's Aroma-atelier Sinds 2005