Aromatherapie: Cypres

 

aroma

Cypres. Op het lichaam:Goed voor bronchitis, astma en kinkhoest. Werkt heel heilzaam bij zware menstruaties. waardevol voor alle overgangsproblemen. En helpt goed om de geur van zweetvoeten te verdrijven.

. Emoties & psyche behandelen: Werkt versterkend en troostend bij verbroken relaties en bij rouw. Brengt kalmte en emotionele rust in tijden van verandering.

. Spiritueel - Energetisch: Cypres helpt goed bij grote veranderingen in het leven, bvb verandering van werk of verhuizing, maar bij grote beslissingen op spiritueel vlak.
Cypres is ook werkzaam bij de pijnlijke en/of moeilijke overgangsperioden in het leven, zoals de dood van een geliefd persoon, het einde van een relatie, ...


Algemeen:

Cypresolie geeft bij moeilijke en pijnlijke overgangsperioden in het leven troost en kracht.

Goed voor bronchitis, astma en kinkhoest. Werkt heel heilzaam bij zware menstruaties.

Deze olie is waardevol bij alle overgangsproblemen.

Cypres is een zeer samentrekkende olie en daarom heel verlichtend bij aambeien en spataderen. En helpt goed om de geur van zweetvoeten te verdrijven.

Cypres is goed bij koude onderbenen, eventueel met rozemarijn. Werkt goed bij een vette huid.

Cipres brengt alles wat teveel is weer in proporties: bedplassen, menstruatie, overgang, zweten (met scharlei), huilen.

Werkt versterkend en troostend bij verbroken relaties en bij rouw. Brengt kalmte en emotionele rust in tijden van verandering.

Cipres staat als symbool van onsterfelijkheid, als een poort naar nieuw leven.
De olie is daarom zeer troostgevend voor mensen die net een dierbare verloren hebben.

Cipres is ook een uitstekende olie voor mensen die te hard voor zichzelf zijn.

Uitwendig & verdund op de te behandelen plaats aanbrengen.

Werkingsgebied:

Aambeien+++ - adercirculatiestoornissen++ - adercongestie+++ -  adstringent, gebroken adertjes  -   aderversterkend+++ - afrodisiacum – antibacterieel – anti-infectueus, bronchitis, griep - anti-reumatisch – antiseptisch – astma – anti-infectie – antispasmodisch, krampen –  antisudorifisch, excessief transpireren – antitussief, bronchitis, kinkhoest -  asthenia+++ - bactericide++ - bedwateren – bloedend tandvlees  - bloedcirculatiebevorderend - bronchitis+++ - cefaal, concentratie – cellulitis – couperose – deodorant, zweetvoeten - desinfectant - diarree – diureticum, oedeem, reumatische zwellingen  – dysmenorroe – expectorant – fungicide - gewrichsreuma – griep – haaruitval, ernstige – heesheid – hepatisch - hoest – hoofdpijn - hooikoorts – hormoonlike, eierstok problemen -  insectenverdrijver – kalmerend, prikkelbaarheid, reguleert het sympathische zenuwstelsel - kinkhoest+++ - lymfecongestie+++ - menopauze – menstruatie, pijnlijke – migraine - nervositeit – neurotonisch, zwakte - oedeem – overgangsklachten – pancreasinsufficiëntie –  phlebotonisch, aambeien, aderen, slechte circulatie -  prostaatcongestie – prostaat+++  - reuma - schimmelwerend++ - spasmolytisch - spataders+++ - spijsverteringsstoornissen – stress – tonicum, algemeen-, darm-, neuro-, - vaatvernauwend+++ - wonden, wondhelend – zweetvoeten.


Geestelijk:
De samentrekkende werking van cypres olie is ook hier duidelijk. Het is goed voor mensen die moeite hebben om hun ideeën om te zetten in daden; die moeite hebben met de werkelijkheid van alledag en die wegvluchten in dromen. 

Cypres helpt (zelf)discipline te ontwikkelen en (zelf)beheersing. Deze olie is een goed middel bij grote veranderingen in je leven, zoals verandering van werk of een verhuizing en bij beslissingen op het spirituele vlak, bijvoorbeeld verandering van godsdienst.
Cipres is ook werkzaam bij pijnlijke overgangsperioden in het leven, zoals het overlijden van iemand waarvan je houd of het einde van een relatie. Sempervirens betekent: eeuwig leven. Bij de Grieken en Romeinen was de boom gewijd aan de goden van de onderwereld en het hiernamaals.

Ontspant de zenuwen en geeft een krachtige sfeer. Cipres helpt ook wanneer men uitgeput is door emotionele of mentale strijd. Ook goed tegen angsten en depressies. 

In de verdamper werkt cipres bemoedigend en schept een goede stemming. Deze olie roept de geur op van een frisse boslucht tijdens een wandeling. Bij verbittering, door negatieve ervaringen in het leven; tegen rancuneus gedrag, wantrouwen, voor vergeven en accepteren. 
Harmoniserend, concentratiebevorderend, men kan beter formuleren, de olie is aardend.De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie: etherische oliën niet gebruiken tijdens zwangerschap (enkel in overleg met een arts), etherische oliën kunnen huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. 
De oliën altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. 
Buiten bereik van kinderen bewaren.

Disclaimer: De informatie over de werking van deze oliën is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Valérie's Aroma-atelier doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze cursus mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
Wil je produkten kopen ? Kies hier in de shop.

Aromatherapie tips & gebruik:


Etherische olie wordt op natuurlijke wijze uit sommige delen van planten gewonnen (bloemen, bladen, wortels, hout en vruchten).
Deze oliën kan je verdampen en gebruiken in bad. Zij zullen evenwicht brengen in lichaam en geest.

Massage olie zelf maken:

Om je eigen massageolie te maken kan een basisolie of neutrale massage olie mengen met één of verschillende etherische oliën.
Bewaar het mengsel op een koele & droge plek, in een goed afgesloten flesje.
De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Massageolie
Gebruik niet meer dan 30 druppels etherische olie op 100 ml basisolie of neutrale olie. Je kan 1 of meerdere (best niet meer dan 3 per mengsel) etherische oliën combineren voor een thema.
Je kan best eerst kleine hoeveelheden maken om te zien of de mengeling goed werkt.
Een nuttige tip = 20 druppels etherische olie is ongeveer 1ml
Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of psychische kwalen.

Hierbij hou je rekening met: Op het lichaam: meng de etherische olie met een basisolie en breng dit aan op plaats van de klacht. (zie dosering)
Emoties & psyche behandelen: verdamp de olie (of combinatie van verschillende oliën) in een geurverdamper.
Spiritueel - Energetisch: neem 30 ml basis olie (bvb zoete amandelolie), doe daar 1 druppel van elke etherische olie in. (niet meer dan 3 soorten oliën combineren voor spiritueel gebruik)
Bij een massage olie voor het gezicht of voor kleine kinderen is een dosering van 0,5% etherische olie meer als genoeg!
Neem bij het maken van ieder product zorgvuldig de contra-indicaties van de gebruikte producten in acht.
Let extra op met de dosering bij zwangerschap of andere ziektes.
Bij twijfel raadpleeg een arts of aromatherapeut!
Loop niet in de zon na het aanbrengen van je massage olie (met etherische oliën), sommige oliën zijn fototoxisch en zouden huidirritatie kunnen veroorzaken na blootstelling aan de zon.

Verdamping
Een paar druppels in een geurverdamper en je huis geurt heerlijk naar sandelhout, lavendel,… Op deze manier ga je emoties en de psyche kalmeren en positief beïnvloeden.

In het bad
Voor een heerlijk bad neem je een glaasje melk en doe er (zie dosering) de druppels etherische olie bij. Even omroeren en deze samenstelling doe je bij het badwater als het bad volledig vol is. Géén badschuim toevoegen! Je kan de etherische olie ook mengen in wateroplosbare neutrale badolie. Het is belangrijk dat je de voorgeschreven dosering NIET overschrijdt!

Dosering in bad
volwassenen: maximum 15 druppels kinderen: maximum 5 druppels baby’s: maximum 1 druppel Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist.
Veiligheid
Gebruik etherische olie nooit puur op de huid. Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist. Sommige oliën zijn fototoxisch!
Bij alle etherische oliën die afkomstig zijn van de schil van citrusvruchten is het belangrijk dat men blootstelling aan zonlicht (of zonnebank) moet worden vermeden tot ca 12 uur na gebruik op de huid. Met citrus oliën moet altijd opgelet worden bij een gevoelige huid.

Bewaren
Etherische oliën verdampen snel, dus kan je ze best op een koele en droge plaats bewaren. Bewaar ze buiten bereik van kinderen en huisdieren!

Speciale voorzorgsmaatregelen :
- Buiten bereik van jonge kinderen houden.
- Buiten aanwijzing van een huisarts of een apotheker, niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij kinderen tot 3 jaar.
- Droog bewaren, beschermen tegen licht en warmte.
UITWENDIG GEBRUIK
 

 

Terug naar overzicht aromatherapie en etherische olie.

 

Copyright © Valérie's Aroma-atelier Sinds 2005