Aromatherapie: Melisse

aroma

        Melisse
. Op het lichaam: Heel nuttig bij overgeven, indigestie en buikkrampen. Brengt verlichting bij hartkloppingen en verlaagt de bloeddruk.

. Emoties & psyche behandelen: Maakt levendig en prikkelend. Geeft nieuwe levenskracht en brengt rust en vrede. 
Melisse kalmeert de zenuwen en laat het leven beminnen.
Deze olie schenkt vitaliteit en maakt seksueel begeerlijk.
Melisse heeft een verzachtende, kalmerende en ontspannende werking op melancholische, depressieve, paniekerige en hysterische mensen.

. Spiritueel - Energetisch: Melisse neemt in de subtiele aromatherapie een zeer speciale plaats in vanwege haar grote waarde bij alle vormen van rouwprocessen.
Ze staat bekend om haar vermogen troost te brengen aan mensen die een rouwproces doormaken, vooral in gevallen waarin een geliefd persoon onverwacht, bijvoorbeeld bij een ongeluk, overleden is - dus wanneer er sprake is van een schok als van verdriet.
Maar melisse brengt ook troost bij verbroken relaties en alle andere vormen van verdriet en schok in het hart.  
Melisse helpt zeer goed bij vrees en spijt en brengt een gevoel van aanvaarding en begrip in de plaats.
Gebruikt in een aromaverstuiver schept deze olie een sfeer van spiritueel één zijn en troost.

Melisse heeft een affiniteit met zowel de zonnevlechtchakra als de hartchakra (de Zweedse naam ervoor betekent vreugde van het hart).
Dit helpt om gevoelens van liefde van het individuele en persoonlijke niveau te laten uitgroeien tot de volledige aanvaarding van een onvoorwaardelijke liefde.

Melisse helpt ons vorige levens te herinneren. Voor sommige mensen betekent dit dat het gemakkelijker wordt vorige levens daadwerkelijk in de herinnering terug te roepen, voor anderen houdt het in dat de zekerheid dat zij eerder hebben geleefd tot hen doordringt of wordt versterkt, zelfs al kunnen ze die zekerheid niet in woorden tot uiting brengen.
Het karakter van de plant is een belangrijk symbool van de werking van de plant.  Melisse is praktisch niet uit te roeien : ook als je de plant helemaal tot op de grond afknipt, groeit hij spoedig weer terug en zeer overvloedig.

Melisse is heel geschikt voor groepsmeditaties, in het bijzonder als de energie van de groep op een gemeenschappelijk doel moet gericht worden.
Algemeen: Deze olie brengt troost bij verdriet.

Melisse is goed bij allergieën en nerveuze hoofdpijn.

In de huidverzorging is melisse heel goed samen met roos of kamille, bij een gevoelige of geïrriteerde huid.

Heel nuttig bij overgeven, indigestie en buikkrampen. Brengt verlichting bij hartkloppingen en verlaagt de bloeddruk.

Melisse is rustgevend, schept ruimte voor jezelf zodat blokkades opgeheven kunnen worden.

Bevordert de sensibiliteit en de intuïtiviteit. Geeft klaarheid en is ontknopend.
Brengt psyche weer in balans.
Maakt levendig en prikkelend. Geeft nieuwe levenskracht en brengt rust en vrede. Geschikt voor tijden van verdriet en rouw ( samen met sandelhout ).

Uitwendig & verdund op de te behandelen plaats aanbrengen.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie: etherische oliën niet gebruiken tijdens zwangerschap (enkel in overleg met een arts), etherische oliën kunnen huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. 
De oliën altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. 
Buiten bereik van kinderen bewaren.

Disclaimer: De informatie over de werking van deze oliën is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Valérie's Aroma-atelier doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze cursus mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.Wil je produkten kopen ? Kies hier in de shop.
Aromatherapie tips & gebruik:


Etherische olie wordt op natuurlijke wijze uit sommige delen van planten gewonnen (bloemen, bladen, wortels, hout en vruchten).
Deze oliën kan je verdampen en gebruiken in bad. Zij zullen evenwicht brengen in lichaam en geest.

Massage olie zelf maken:

Om je eigen massageolie te maken kan een basisolie of neutrale massage olie mengen met één of verschillende etherische oliën.
Bewaar het mengsel op een koele & droge plek, in een goed afgesloten flesje.
De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Massageolie
Gebruik niet meer dan 30 druppels etherische olie op 100 ml basisolie of neutrale olie. Je kan 1 of meerdere (best niet meer dan 3 per mengsel) etherische oliën combineren voor een thema.
Je kan best eerst kleine hoeveelheden maken om te zien of de mengeling goed werkt.
Een nuttige tip = 20 druppels etherische olie is ongeveer 1ml
Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of psychische kwalen.

Hierbij hou je rekening met: Op het lichaam: meng de etherische olie met een basisolie en breng dit aan op plaats van de klacht. (zie dosering)
Emoties & psyche behandelen: verdamp de olie (of combinatie van verschillende oliën) in een geurverdamper.
Spiritueel - Energetisch: neem 30 ml basis olie (bvb zoete amandelolie), doe daar 1 druppel van elke etherische olie in. (niet meer dan 3 soorten oliën combineren voor spiritueel gebruik)
Bij een massage olie voor het gezicht of voor kleine kinderen is een dosering van 0,5% etherische olie meer als genoeg!
Neem bij het maken van ieder product zorgvuldig de contra-indicaties van de gebruikte producten in acht.
Let extra op met de dosering bij zwangerschap of andere ziektes.
Bij twijfel raadpleeg een arts of aromatherapeut!
Loop niet in de zon na het aanbrengen van je massage olie (met etherische oliën), sommige oliën zijn fototoxisch en zouden huidirritatie kunnen veroorzaken na blootstelling aan de zon.

Verdamping
Een paar druppels in een geurverdamper en je huis geurt heerlijk naar sandelhout, lavendel,… Op deze manier ga je emoties en de psyche kalmeren en positief beïnvloeden.

In het bad
Voor een heerlijk bad neem je een glaasje melk en doe er (zie dosering) de druppels etherische olie bij. Even omroeren en deze samenstelling doe je bij het badwater als het bad volledig vol is. Géén badschuim toevoegen! Je kan de etherische olie ook mengen in wateroplosbare neutrale badolie. Het is belangrijk dat je de voorgeschreven dosering NIET overschrijdt!

Dosering in bad
volwassenen: maximum 15 druppels kinderen: maximum 5 druppels baby’s: maximum 1 druppel Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist.
Veiligheid
Gebruik etherische olie nooit puur op de huid. Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist. Sommige oliën zijn fototoxisch!
Bij alle etherische oliën die afkomstig zijn van de schil van citrusvruchten is het belangrijk dat men blootstelling aan zonlicht (of zonnebank) moet worden vermeden tot ca 12 uur na gebruik op de huid. Met citrus oliën moet altijd opgelet worden bij een gevoelige huid.

Bewaren
Etherische oliën verdampen snel, dus kan je ze best op een koele en droge plaats bewaren. Bewaar ze buiten bereik van kinderen en huisdieren!

Speciale voorzorgsmaatregelen :
- Buiten bereik van jonge kinderen houden.
- Buiten aanwijzing van een huisarts of een apotheker, niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij kinderen tot 3 jaar.
- Droog bewaren, beschermen tegen licht en warmte.
UITWENDIG GEBRUIK
 

Terug naar overzicht aromatherapie en etherische olie.

 

Copyright © Valérie's Aroma-atelier Sinds 2005