Aromatherapie in rusthuizen en zorgcentra

 

la drôme etherische olie

Aromatherapie in rusthuizen en zorgcentraHet gebruik van aromatherapie door zorginstellingen wordt steeds populairder. Officieel heet het gebruik van aromatherapie in de zorgsector `olfactorisch management`. Daarbij worden geuren ingezet om de omgevingsatmosfeer te veraangenamen.

Door natuurlijke geuren van etherische oliën te verdampen wordt een bepaalde sfeer gecreëerd die kan bijdragen aan ontspanning en een gevoel van welzijn. Maar het verdampen van luchtreinigende oliën helpt ook zeer goed voor de vernietiging van microben in de atmosfeer.

Wat mag je van etherische oliën verwachten?

• reinigen de atmosfeer
• vernietiging van microben in de atmosfeer
• beïnvloeden positief de geestelijke gezondheid & het humeur
• scheppen een gezond binnenklimaat
• verfrissen en ontgeuren een kamer of woonzone op natuurlijke wijze
• zorgen voor een fijne geur in de woonkamer, op het toilet, gangen of slaapkamers, ...

Het verdampen van aroma’s in de vorm van etherische oliën doe je door middel van een aromaverstuiver of geurbrander.

De frisse geuren van oa. citroen, pompelmoes, sinaasappel, lemongrass, den, pepermunt, … brengen helderheid van geest, vrolijkheid & tevredenheid.
Deze geuren zijn ook zeer geschikt in situaties waar een onaangename geur in een kamer hangt.
Het aroma van lavendel, lavandin, … is dan weer zeer geschikt voor ontspanning, slaapproblemen & rusteloosheid.


Omdat de kwaliteit van etherische oliën zéér belangrijk is, richt ik mij tot deze sector met het aanbod van wetenschappelijke aromatherapie van het merk Pranarom.
Dit aanbod mag ik u aanbieden aan groothandelprijzen.
U kan de keuze maken van kleine of grote verpakkingen, geurverdampers, wetenschappelijke aromatherapie en heel veel meer.


Hebt u interesse?
Mag ik u dan uitnodigen om een kijkje te komen nemen in het groothandelgedeelte van deze website  (in het menu kiezen voor groothandel)
Vraag snel een login aan die u onmiddellijk uw toegang tot het groothandelgedeelte kan verzekeren.


Dit kan je doen door het formulier in te vullen op de pagina 'Info & Contact' of stuur een e-mail naar info@aroma-atelier.be


Voor mensen die een familielid hebben die bewoner is van een rusthuis of zorgcentra en hun familielid graag wensen te ondersteunen met aromatherapie,
kunnen steeds meer uitleg en hulp vragen via e-mail.  Ik help je graag bij het maken van de juiste keuze van oliën en andere benodigdheden.
Etherische oliën voor in rusthuizen en zorgcentra


Alle oliën hebben hun nut en specifieke eigenschappen die van groot belang kunnen zijn in de zorgsector.  Hieronder zijn enkele belangrijke oliën zeer kort besproken.

Voor een uitgebreide uitleg van de oliën kies je in het menu: "uitleg etherische oliën" 


Citroen

Zet aan tot helder denken, brengt humor en verdrijft traagheid en besluiteloosheid.   Citroen maakt je wakker en geeft je snelle reflexen om de problemen op te lossen.
Citroen heeft ook een verfrissende & zuiverende werking, versterkt en kalmeert bij overspanning & geestelijke uitputting.  Citroengeur kan je gebruiken om de persoon in kwestie op te wekken en op te frissen.
Deze geur is ook geschikt in situaties waar een onaangename geur in een kamer hangt. In dat geval wordt de geur in de kamer van de bewoner verspreid door middel van een aromaverstuiver of geurbrander.


Lavendel

Helpt uitstekend bij slapeloosheid, stress en is zeer rustgevend. Geeft een helder hoofd en brengt veel gevoel van rust. Helpt bij allerlei fysieke klachten als de klachten van mentale of emotionele oorzaak zijn. Werkt goed tegen depressie, paniek , hysterie en waanvoorstellingen. Lavendel heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen.


Eucaluptus

Eucalyptus etherische olie is van grote waarde om de heilzame werking op de luchtwegen. Het verdampen van Eucalyptus helpt heel goed voor keelinfecties, griep, verkoudheid, sinusitis, ...
De olie is sterk antiseptisch, bacteriedodend, parasietendodend en wordt daarom vaak preventief gebruikt in de verdamper bij besmettelijke ziekten of op plaatsen waar veel mensen samen zijn.


Grove den

Bij verdamping doodt grove den alle ziektekiemen in de lucht. Stimuleert het immuunsysteem. Vergemakkelijkt de ademhaling en maakt de longen schoon.
Zet positieve ionen om in negatieve, zuivert en desinfecteert de lucht.


Zoete sinaasappel

Maakt vrolijk en verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten. Brengt de positieve dingen van het leven naar voor.


Pepermunt

Pepermunt bevordert het geheugen en de concentratie, goed bij spanningen en stress, hoofdpijn, nekpijn van psychische aard. 

Te verdampen bij veel intellectuele arbeid en ook bij geestelijke uitputting en overspannenheid.
De olie werkt op het ego en verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk. Pepermunt helpt tevens minderwaardigheidscomplexen te overwinnen. 

Pepermunt wordt geassocieerd met reinheid. Werkt kalmerend bij overspannenheid.


Lemongrass

Helpt goed bij verkoudheid, sinusitis, hoofdluis, spierpijn, reumatische pijnen, vermoeidheid, schimmelinfecties als bvb zwemmerseczeem, slechte bloedsomloop, slap weefsel en spierspanning, darminfecties, indigestie, koorts, hoofdpijn.
Lemongrass is bloedzuiverend, koortsverlagend en in de verdamper een uitstekende rookverdrijver en insectenverdrijver.
Lemongrass maakt optimistisch en verdrijft negatieve gedachten.  Zeer nuttig om toe te passen bij een slecht humeur.  


Tea tree

Is goed voor het immuunsysteem, werkt uitstekend bij schimmels, tegen bacteriën en virussen. Verhelpt wratten en luizen.
Werkt uitstekend tegen alle soorten vaginale infectie en jeuk aan de genitaliën of anus.

Aromatherapie tips & gebruik:


Etherische olie wordt op natuurlijke wijze uit sommige delen van planten gewonnen (bloemen, bladen, wortels, hout en vruchten).
Deze oliën kan je verdampen en gebruiken in bad. Zij zullen evenwicht brengen in lichaam en geest.

Massage olie zelf maken:
Om je eigen massageolie te maken kan een basisolie of neutrale massage olie mengen met één of verschillende etherische oliën.
Bewaar het mengsel op een koele & droge plek, in een goed afgesloten flesje.
De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Massageolie
Gebruik niet meer dan 30 druppels etherische olie op 100 ml basisolie of neutrale olie. Je kan 1 of meerdere (best niet meer dan 3 per mengsel) etherische oliën combineren voor een thema.
Je kan best eerst kleine hoeveelheden maken om te zien of de mengeling goed werkt.
Een nuttige tip = 20 druppels etherische olie is ongeveer 1ml
Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of psychische kwalen.

Hierbij hou je rekening met: Op het lichaam: meng de etherische olie met een basisolie en breng dit aan op plaats van de klacht. (zie dosering)
Emoties & psyche behandelen: verdamp de olie (of combinatie van verschillende oliën) in een geurverdamper.
Spiritueel - Energetisch: neem 30 ml basis olie (bvb zoete amandelolie), doe daar 1 druppel van elke etherische olie in. (niet meer dan 3 soorten oliën combineren voor spiritueel gebruik)
Bij een massage olie voor het gezicht of voor kleine kinderen is een dosering van 0,5% etherische olie meer als genoeg!
Neem bij het maken van ieder product zorgvuldig de contra-indicaties van de gebruikte producten in acht.
Let extra op met de dosering bij zwangerschap of andere ziektes.
Bij twijfel raadpleeg een arts of aromatherapeut!
Loop niet in de zon na het aanbrengen van je massage olie (met etherische oliën), sommige oliën zijn fototoxisch en zouden huidirritatie kunnen veroorzaken na blootstelling aan de zon.

Verdamping
Een paar druppels in een geurverdamper en je huis geurt heerlijk naar sandelhout, lavendel,… Op deze manier ga je emoties en de psyche kalmeren en positief beïnvloeden.

In het bad
Voor een heerlijk bad neem je een glaasje melk en doe er (zie dosering) de druppels etherische olie bij. Even omroeren en deze samenstelling doe je bij het badwater als het bad volledig vol is. Géén badschuim toevoegen! Je kan de etherische olie ook mengen in wateroplosbare neutrale badolie. Het is belangrijk dat je de voorgeschreven dosering NIET overschrijdt!

Dosering in bad
volwassenen: maximum 15 druppels kinderen: maximum 5 druppels baby’s: maximum 1 druppel Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist.
Veiligheid
Gebruik etherische olie nooit puur op de huid. Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist. Sommige oliën zijn fototoxisch!
Bij alle etherische oliën die afkomstig zijn van de schil van citrusvruchten is het belangrijk dat men blootstelling aan zonlicht (of zonnebank) moet worden vermeden tot ca 12 uur na gebruik op de huid. Met citrus oliën moet altijd opgelet worden bij een gevoelige huid.

Bewaren
Etherische oliën verdampen snel, dus kan je ze best op een koele en droge plaats bewaren. Bewaar ze buiten bereik van kinderen en huisdieren!


Copyright © Valérie's Aroma-atelier Sinds 2005