Aromatherapie: Sandelhout

 

aroma

Sandelhout


. Op het lichaam: Goed voor de huid en verhoogt de weerstand. Is heel nuttig bij keelpijn en bronchitis. Heeft een antiseptische werking. Werkt goed bij blaasontstekingen.
Ondersteunt de circulatie in de benen.  Samentrekkend en versterkend voor de huid, verzacht en zuivert een droge en geïrriteerde huid.

. Emoties & psyche behandelen: Helpt om het verleden los te laten en is zeer ontspannend. Werkt als een afrodisiacum, verdrijft neerslachtigheid en angst.
Ontspannend en rustgevend.  Sandelhout draagt bij tot een serene en positieve instelling.

. Spiritueel - Energetisch: Sandelhout is een grote steun bij meditatie.
De zeer speciale waarde ontleent de olie aan de eigenschap dat ze het 'mentale gebabbel' dat zeer afleidend is, tot zwijgen brengt.
Doordat het bewuste denkproces tot stilstand wordt gebracht, krijgt het denken de kans een diep-meditatieve staat te bereiken.
Dit is natuurlijk ook van grote waarde bij de voorbereiding van genezings- en zelfgenezingssessies. Ook visualisatie wordt gemakkelijker als het bewuste denken een tijdje opzij gezet kan worden.
Sandelhout heeft een affiniteit met de wortelchakra. Maar de olie werkt ook op het niveau van de kruinchakra, waar ze de spirituele ontwikkeling bevordert.
Sandelhout heeft ook bindingen met de hart- en de keelchakra. De afrodisiacale eigenschappen van de olie, die zeer uitgesproken aanwezig zijn, wijzen op een werking op het niveau van de heiligbeencakra. Sandelhout beïnvloed heel de chakra-energie en heeft veel verschillende effecten op subtiel niveau.
Een van de belangrijkste eigenschappen van de olie is dat ze een verbinding tot stand brengt tussen de wortel- en de kruinchakra. En alle chakra's onderling harmoniseert.


Algemeen:

Sandelhout is een uitstekende olie bij meditatie, helpt de gedachten stil te leggen.

Doordat sandelhout het bewuste denkproces tot stilstand brengt, helpt dit bij genzingssessies. Therapeuten die healing of andere therapiën toepassen die in teken staan van de genezing, zouden sandelhout moeten verdampen.

Sandelhout brengt evenwicht in iemands emoties en gedachten.

Goed voor de huid en verhoogt de weerstand. Is heel nuttig bij keelpijn en bronchitis. Heeft een antiseptische werking. Werkt goed bij blaasontstekingen.

Helpt om het verleden los te laten en is zeer ontspannend. Werkt als een afrodisiacum, verdrijft neerslachtigheid en angst.

Sandelhout samen met mandarijn is een heel positieve combinatie bij neerslachtigheid.

Sandelhout samen met jasmijn en roos is een heel sensuele combinatie die je kan gebruiken voor erotische massages.

Uitwendig & verdund op de te behandelen plaats aanbrengen.

Werkingsgebied:

sterk antiseptisch - adstringent - diuretisch – bloeddrukregulator - expectorant – antiseptisch bij bronchitis – droge, aanhoudende en vastzittende hoest – zere keel – infecties van de urinewegen – cystitis – gonorroea – zonnebrand – droge huid – acne – huid infecties – impetigo – folliculitis – infectie bovenste luchtwegen – artritis – menstuele kramp – psoriasis – mogelijk is de olie een chemo-beschermer.

Inhaleren is goed voor de luchtwegen en kalmerend.De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie: etherische oliën niet gebruiken tijdens zwangerschap (enkel in overleg met een arts), etherische oliën kunnen huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. 
De oliën altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. 
Buiten bereik van kinderen bewaren.

Disclaimer: De informatie over de werking van deze oliën is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Valérie's Aroma-atelier doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze cursus mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
Wil je produkten kopen ? Kies hier in de shop. Aromatherapie tips & gebruik:


Etherische olie wordt op natuurlijke wijze uit sommige delen van planten gewonnen (bloemen, bladen, wortels, hout en vruchten).
Deze oliën kan je verdampen en gebruiken in bad. Zij zullen evenwicht brengen in lichaam en geest.

Massage olie zelf maken:

Om je eigen massageolie te maken kan een basisolie of neutrale massage olie mengen met één of verschillende etherische oliën.
Bewaar het mengsel op een koele & droge plek, in een goed afgesloten flesje.
De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Massageolie
Gebruik niet meer dan 30 druppels etherische olie op 100 ml basisolie of neutrale olie. Je kan 1 of meerdere (best niet meer dan 3 per mengsel) etherische oliën combineren voor een thema.
Je kan best eerst kleine hoeveelheden maken om te zien of de mengeling goed werkt.
Een nuttige tip = 20 druppels etherische olie is ongeveer 1ml
Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of psychische kwalen.

Hierbij hou je rekening met: Op het lichaam: meng de etherische olie met een basisolie en breng dit aan op plaats van de klacht. (zie dosering)
Emoties & psyche behandelen: verdamp de olie (of combinatie van verschillende oliën) in een geurverdamper.
Spiritueel - Energetisch: neem 30 ml basis olie (bvb zoete amandelolie), doe daar 1 druppel van elke etherische olie in. (niet meer dan 3 soorten oliën combineren voor spiritueel gebruik)
Bij een massage olie voor het gezicht of voor kleine kinderen is een dosering van 0,5% etherische olie meer als genoeg!
Neem bij het maken van ieder product zorgvuldig de contra-indicaties van de gebruikte producten in acht.
Let extra op met de dosering bij zwangerschap of andere ziektes.
Bij twijfel raadpleeg een arts of aromatherapeut!
Loop niet in de zon na het aanbrengen van je massage olie (met etherische oliën), sommige oliën zijn fototoxisch en zouden huidirritatie kunnen veroorzaken na blootstelling aan de zon.

Verdamping
Een paar druppels in een geurverdamper en je huis geurt heerlijk naar sandelhout, lavendel,… Op deze manier ga je emoties en de psyche kalmeren en positief beïnvloeden.

In het bad
Voor een heerlijk bad neem je een glaasje melk en doe er (zie dosering) de druppels etherische olie bij. Even omroeren en deze samenstelling doe je bij het badwater als het bad volledig vol is. Géén badschuim toevoegen! Je kan de etherische olie ook mengen in wateroplosbare neutrale badolie. Het is belangrijk dat je de voorgeschreven dosering NIET overschrijdt!

Dosering in bad
volwassenen: maximum 15 druppels kinderen: maximum 5 druppels baby’s: maximum 1 druppel Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist.
Veiligheid
Gebruik etherische olie nooit puur op de huid. Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist. Sommige oliën zijn fototoxisch!
Bij alle etherische oliën die afkomstig zijn van de schil van citrusvruchten is het belangrijk dat men blootstelling aan zonlicht (of zonnebank) moet worden vermeden tot ca 12 uur na gebruik op de huid. Met citrus oliën moet altijd opgelet worden bij een gevoelige huid.

Bewaren
Etherische oliën verdampen snel, dus kan je ze best op een koele en droge plaats bewaren. Bewaar ze buiten bereik van kinderen en huisdieren!

Speciale voorzorgsmaatregelen :
- Buiten bereik van jonge kinderen houden.
- Buiten aanwijzing van een huisarts of een apotheker, niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij kinderen tot 3 jaar.
- Droog bewaren, beschermen tegen licht en warmte.
UITWENDIG GEBRUIK

 

Terug naar overzicht aromatherapie en etherische olie.

 

Copyright © Valérie's Aroma-atelier Sinds 2005