Aromatherapie

aroma

Wat is aromatherapie ?

Aromatherapie is een echte holistische therapie, die lichaam, hoofd en geest behandelt door het gebruik van etherische oliën die uit planten en kruiden worden gehaald.

De kunst van aromatherapie wortelt in de oudste genezingsmethoden, die al gebruikt werd duizenden jaren geleden, toen men de genezende eigenschappen van planten en kruiden ontdekte.

Wil je producten kopen ? Kies hier in de shop.
In onze tijd hebben ontevredenheid over de moderne geneeskunde en de belangstelling voor natuurlijke geneeswijzen ertoe geleid dat vele mensen voor hun lichamelijke en geestelijke klachten hun toevlucht zoeken in het alternatieve.
Bij aromatherapie worden de etherische oliën voornamelijk uitwendig toegepast, soms kan je ze ook inwendig gebruiken, maar dit vraagt een grote kennis van zaken!
Maar door ze uitwendig aan te brengen, dringen ze zo diep door in het lichaam, dat zo toch een grote invloed hebben op de organen.
Etherische oliën worden beschouwd als de ziel van de plant, die een grote invloed heeft op diegene die ze gebruiken.
Ze bieden een zacht en natuurlijk alternatief op de voor de risico’s die synthetische geneesmiddelen met zich meebrengen. Die dan dikwijls nog vele negatieve bijwerkingen en allergische reacties hebben.

De etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, verdund in een plantaardige olie, in een neutrale crème of in bad.
Je kan de oliën ook in aromaverstuiver gebruiken, zodat je huiskamer of praktijk heerlijk ruikt! Het is heel nuttig een aromabrander te gebruiken als je klanten behandelt, het bevordert het humeur van de klant en het brengt veel positieve energie in de ruimte.
Wat misschien belangrijk is om weten, is dat aromatische oliën in een aromabrander gebruiken, de atmosfeer reinigt. Van negatieve energieën, bacteriën ( al er iemand is geweest die verkouden is) en altijd een positieve invloed uitoefent op de aanwezige mensen.

Wat is etherische olie ?


aromaEtherische olie heeft andere eigenschappen dan plantaardige olie.
Ze zijn uiterst vluchtig en geurig, en verdampen daardoor héél snel wanneer ze aan de lucht worden blootgesteld.
BELANGRIJK: laat je flesjes etherische olie nooit open staan!

Etherische olie kan niet in water worden opgelost. Je moet deze steeds eerst in alcohol, plantaardige olie of een crème oplossen voor je ze gebruikt. Als je ze in bad wil gebruiken, moet je ze eerst in een glas melk oplossen en dit in het bad mengen.

De meeste soorten etherische olie is kleurloos of licht geel, maar enkele kan je tegenkomen in gekleurde vorm, zoals bvb bergamot (groen), kamille (blauw), patchouli (amber), laurier (bruin), sinaasappel (oranje) en mandarijn (goudkleurig).

Etherische oliën komen in alle delen van de plant voor: bladeren, bloemen, vruchten, twijgen, bast, hout, wortels en harsen. Ze zijn in het weefsel van de plant te vinden als hele kleine geurige druppeltjes in speciale zakjes. (in concentraties van ca. 0,01 tot 10 %).  

Hun samenstelling is erg complex, sommige oliën kunnen tot 200 bestanddelen bezitten. Zoals bvb alcohol, ketonen, aldehyden en terpenen.

Etherische olie wordt ook wel eens essentiële olie genoemd.

Zoals alles wat leeft, worden planten beïnvloed door de omstandigheden waarin ze groeien. Aromatische planten zijn gevoelig voor hen omgeving. De samenstelling van de olie die de plant produceert en die de geur bepaalt, wordt beïnvloed door factoren zoals grondsoort, hoogte, vochtigheid en temperatuur. Die dan weer afhangen van de hoeveelheid zonneschijn en regen waaraan de planten blootgesteld worden.
De uiteindelijke geur en kwaliteit worden ook mede bepaald door het moment van de oogst en de methode waarop de olie uit de planten wordt gehaald.

In de aromatherapie is het belangrijk dat je oliën gebruikt die 100% zuiver zijn en niet vermengt zijn met synthetische tegenhangers. Het brengt de therapeutische en genezende eigenschappen in gevaar.

Etherische oliën worden gebruikt in 3 soorten verbruiksartikelen:

  • voedsel: natuurlijke smaakversterkers bvb rozemarijn, salie, citroen, venkel,…
  • cosmetica en parfums: natuurlijk aroma bvb pepermunt, kamille, roos,…
  • medicijnen: als geneesmiddel bvb eucalyptus, kamfer, benzoë,…
Naast het effect dat elke etherische olie heeft op het lichaam, kunnen ze ook voor psychotherapeutische behandelingen ingezet worden. Bij het gebruik van de oliën hetzij in bad, door middel van massage of via inhalatie, beïnvloed het aroma de geest en de psyche.aromaEtherische oliën worden goed opgenomen door de huid. En via de huid komen ze in de bloedbanen terecht, op deze manier kunnen de oliën gebruikt worden op inwendige kwalen te verhelpen.
Fysiologisch gezien hebben de oliën niet alleen invloed op de functie van de organen en de weefsels, maar ook op de zenuwbanen die de organen en de weefsels beheersen. Hun positieve invloed op de hormoonhuishouding en het endocriene systeem maakt dat je de oliën perfect kan inzetten voor vele hormonale klachten.

Bovendien zijn er oliën die antiseptisch en antibacterieel werken, deze kunnen dan weer goed worden ingezet voor het immuunsysteem te stimuleren.
Het aroma van de oliën heeft dan weer een enorme invloed op onze stemmingen en emoties zoals depressie, woede, stress, verdriet, …

Je kan aromatherapie inzetten voor iedereen. Zowel baby’s, kinderen, vrouwen, mannen en bejaarden. De keuze en de hoeveelheid van de oliën is wel HEEL verschillend voor deze verschillende doelgroepen! Het is dan ook belangrijk dat je NIET afwijkt van de dosering die wordt voorgeschreven.
Regelmatige behandelingen met etherische olie draagt bij tot een opvallende verbetering in de algemene gezondheid en welzijn dan de klant. Het verhoogt zijn/haar vitaliteit en doet de huid er gezond uitzien.
aromaSpirituele aromatherapie of ook wel subtiele aromatherapie genoemd, is de eerste plaats het niet fysiek toepassingen van essentiële oliën.
De etherische oliën gebruikt om invloed uit te oefenen op de geest en ziel van de mens. Het wordt dan ook gerekend tot de energetische therapieën.

Spirituele aromatherapie wordt vaak gecombineerd met meditatie, affirmaties, visualisatie en andere "transformerende" therapiën of technieken.

Aromatherapie is een zeer "oude" geneeswijze. Al lang voordat het distilleren van oliën uit planten werd uitgevonden, werden al honderden jaren etherische oliën bereid uit planten, met het doel de gezondheid te verbeteren.
Spirituele aromatherapie en andere energetische therapieën zoals bach bloesem, acupunctuur, homeopathie, edelsteentherapie, kleurentherapie, reiki, ... proberen de verstoorde harmonie in de trillingen met subtiele middelen terug in evenwicht te brengen.
In de spirituele aromatherapie is het de bedoeling dat de aromatische geurmoleculen, die elk hun eigen trilling hebben, via de reukzenuwen in onze neus iets overbrengen van de levensenergie van de plant.


Aangezien dat denken één van de krachtigste energiebronnen is die er bestaan, is het ook zo dat negatief denken, negatieve energie voort brengt. Deze negatieve gedachten veroorzaken geestelijke of lichamelijke klachten en zelfs ziekte.
Omgekeerd brengt "positief" denken harmonische energie voort. Met het verdampen van etherische oliën kan je de geest en dus negatieve gedachten gaan beïnvloeden op een positieve manier.


Omdat de spirituele aromatherapie zich op de geest en de emoties van de mens richt, is de eigen "geesteskracht" ook belangrijk. Genezen is het laten stromen van energie tussen geest en lichaam. En om je geest te helpen positief te denken, kan je dus spirituele aromatherapie gebruiken.

Daar de olie ook energetische kracht in zich heeft, moet je je ook richten op de kracht, die je daarvan verwacht. Dat wil zeggen dat je de etherische olie met een spirituele intentie moet gebruiken. En in veel lagere doseringen dat voor lichamelijke klachten.

Gebruik aromaverdampers en verstuivers. De geur van de plant is het kenmerk van de meest verfijnde energie.


Wil je producten kopen ? Kies hier in de shop.
Contra-indicatie: etherische oliën niet gebruiken tijdens zwangerschap (enkel in overleg met een arts), etherische oliën kunnen huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. 
De oliën altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. 
Buiten bereik van kinderen bewaren.

Disclaimer: De informatie over de werking van deze oliën is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Valérie's Aroma-atelier doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze cursus mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

 

Copyright © Valérie's Aroma-atelier Sinds 2005