<< Vorige - Volgende >>


Volatile Rozenbottelzaadolie 100 ml


Volatile Rozenbottelzaadolie 100 ml
Volatile Rozenbottelzaad-olie

De Rozenbottelzaad-olie is inheems in Europa, West Azië, van Frankrijk en de Noordelijke Britse Eilanden tot zuidelijk Scandinavië en oostelijk tot West Rusland en Turkije.
De naam van de egelantier komt uit het Latijn, van aculeatus, doornachtig.
De egelantier is een inheemse struik en bloeit van juni tot augustus, met rozerode bloemen die in het centrum wit zijn. Aan de onderkant van de bladeren zitten kliertjes die bij kneuzing naar appels ruiken. Hij komt vrij veel voor in de duinen en in Zuid Limburg. De bestuiving vindt plaats door insecten en de vruchten worden door allerlei dieren gegeten. In de struiken nestelen over het algemeen veel vogels.

Plantaardige vette olie uit de zaden van wilde rozen. Het geslacht Rosa heeft ongeveer 100 wilde soorten en veel gekweekte vormen. . De wilde rozen zijn ook inheems in Zuid Europa, de spanjaarden brachten ze naar Chili, waar ze in het wild groeien. Er zijn tegenwoordig ook biologische kwekerijen. De bottels moeten met de hand geplukt worden in februari – maart, daarna gedroogd en dan worden de zaden eruit gehaald, die worden vermalen en dan koud geperst. De opbrengst is laag, 7-8%. De kleur is diep geel/rood en de geur sterk. De olie wordt geraffineerd, omdat de bewaartijd van ongeraffineerde olie kort is.

Werkzame bestanddelen:
Samenstelling: carotenoïden, lycopeen en b-caroteen, essentiële olie, mineralen, magnesium en vitaminen E. Transretinolzuur, een vitamine A zuur, dat beschadigde huid herstelt, cellen vernieuwt, collageen produceert en rimpels bestrijdt. Verder: verzadigde vetzuren: palmitinezuur en stearinezuur. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: oliezuur 14% en meervoudig onverzadigde vetzuren, linolzuur 40% en alfa-linoleenzuur 30%. Verder nog een beetje palmitoleenzuur, arachinezuur, behenzuur en ecosenzuur.
Oplosbaar in ether, chloroform, niet in water. Goed mengbaar met vette olie en etherische olie.

Bestanddelen in de vrucht:
leucoanthocyanin - ascorbic acid - carotenoide - catechin - flavonoide - glycoside - pectine - polyphenolen.

Werkzaamheid:
De rozenbottelolie is een drogende olie en men kan de olie goed verdelen. De olie  is weefselherstellend, goed bij brandwonden, eczeem, littekenweefsel, veroudering van de huid, wonden, zonnebrand, hydraterend, geeft een soepele huid.
De olie wordt snel door de huid geabsorbeerd. Inzetten waar huidherstel noodzakelijk is, psoriasis, eczeem, littekens en wonden, bij verse operatiewonden (keloïd, wild vlees, wordt zo voorkomen). Men kan voor littekens een combinatie maken van: rozenbottel, calendula, teunisbloem of johanneskruid. De olie werkt licht ontstekingremmend en doorbloedend voor de haarvaten. (brandwonden en bij bestralingen). Trans-retinolzuur is echt rimpelbestrijdend. 

100 ml
€ 21.95

Aantal